p2p.wrox.com Forums

p2p.wrox.com Forums (http://p2p.wrox.com/index.php)
-   BOOK: Beginning ASP.NET 3.5 : in C# and VB BOOK ISBN: 978-0-470-18759-3 (http://p2p.wrox.com/forumdisplay.php?f=389)
-   -   Chap 17: Email not working (http://p2p.wrox.com/showthread.php?t=75726)

tomche August 15th, 2009 09:12 AM

Chap 17: Email not working
 
Hello,
I have completed the example in Chapter 17 and it works fine except no email is being received in my inbox

My web config file looks like this

Code:

<?xml version="1.0"?>
<!--
Note: As an alternative to hand editing this file you can use the
web admin tool to configure settings for your application. Use
the Website->Asp.Net Configuration option in Visual Studio.
A full list of settings and comments can be found in
machine.config.comments usually located in
\Windows\Microsoft.Net\Framework\v2.x\Config
-->
<configuration>
 
<configSections>
<sectionGroup name="system.web.extensions" type="System.Web.Configuration.SystemWebExtensionsSectionGroup, System.Web.Extensions, Version=3.5.0.0, Culture=neutral, PublicKeyToken=31BF3856AD364E35">
<sectionGroup name="scripting" type="System.Web.Configuration.ScriptingSectionGroup, System.Web.Extensions, Version=3.5.0.0, Culture=neutral, PublicKeyToken=31BF3856AD364E35">
<section name="scriptResourceHandler" type="System.Web.Configuration.ScriptingScriptResourceHandlerSection, System.Web.Extensions, Version=3.5.0.0, Culture=neutral, PublicKeyToken=31BF3856AD364E35" requirePermission="false" allowDefinition="MachineToApplication"/>
<sectionGroup name="webServices" type="System.Web.Configuration.ScriptingWebServicesSectionGroup, System.Web.Extensions, Version=3.5.0.0, Culture=neutral, PublicKeyToken=31BF3856AD364E35">
<section name="jsonSerialization" type="System.Web.Configuration.ScriptingJsonSerializationSection, System.Web.Extensions, Version=3.5.0.0, Culture=neutral, PublicKeyToken=31BF3856AD364E35" requirePermission="false" allowDefinition="Everywhere"/>
<section name="profileService" type="System.Web.Configuration.ScriptingProfileServiceSection, System.Web.Extensions, Version=3.5.0.0, Culture=neutral, PublicKeyToken=31BF3856AD364E35" requirePermission="false" allowDefinition="MachineToApplication"/>
<section name="authenticationService" type="System.Web.Configuration.ScriptingAuthenticationServiceSection, System.Web.Extensions, Version=3.5.0.0, Culture=neutral, PublicKeyToken=31BF3856AD364E35" requirePermission="false" allowDefinition="MachineToApplication"/>
<section name="roleService" type="System.Web.Configuration.ScriptingRoleServiceSection, System.Web.Extensions, Version=3.5.0.0, Culture=neutral, PublicKeyToken=31BF3856AD364E35" requirePermission="false" allowDefinition="MachineToApplication"/>
</sectionGroup>
</sectionGroup>
</sectionGroup>
</configSections>
<appSettings/>
<connectionStrings>
<add name="PlanetWroxConnectionString1" connectionString="Data Source=.\SQLEXPRESS;AttachDbFilename=|DataDirectory|\PlanetWrox.mdf;Integrated Security=True;User Instance=True" providerName="System.Data.SqlClient"/>
</connectionStrings>
<system.web>
<profile>
<properties>
<add name="FirstName" />
<add name="LastName" />
<add name="DateOfBirth" type="System.DateTime" />
<add name="Bio" />
<add name="FavouriteGenres" type="System.Collections.Generic.List`1[System.Int32]" />
</properties>
</profile>
<!--
Set compilation debug="true" to insert debugging
symbols into the compiled page. Because this
affects performance, set this value to true only
during development.
-->
<roleManager enabled="true" />
<compilation debug="false">
<assemblies>
<add assembly="System.Core, Version=3.5.0.0, Culture=neutral, PublicKeyToken=B77A5C561934E089"/>
<add assembly="System.Web.Extensions, Version=3.5.0.0, Culture=neutral, PublicKeyToken=31BF3856AD364E35"/>
<add assembly="System.Data.DataSetExtensions, Version=3.5.0.0, Culture=neutral, PublicKeyToken=B77A5C561934E089"/>
<add assembly="System.Xml.Linq, Version=3.5.0.0, Culture=neutral, PublicKeyToken=B77A5C561934E089"/>
<add assembly="System.Data.Linq, Version=3.5.0.0, Culture=neutral, PublicKeyToken=b77a5c561934e089"/>
</assemblies>
</compilation>
<!--
The <authentication> section enables configuration
of the security authentication mode used by
ASP.NET to identify an incoming user.
-->
<membership>
<providers>
<clear />
<add name="AspNetSqlMembershipProvider" type="System.Web.Security.SqlMembershipProvider, System.Web, Version=2.0.0.0, Culture=neutral, PublicKeyToken=b03f5f7f11d50a3a" connectionStringName="LocalSqlServer" enablePasswordRetrieval="false" enablePasswordReset="true" requiresQuestionAndAnswer="false" applicationName="/" requiresUniqueEmail="false" passwordFormat="Hashed" maxInvalidPasswordAttempts="5" minRequiredPasswordLength="6" minRequiredNonalphanumericCharacters="1" passwordAttemptWindow="10" passwordStrengthRegularExpression=""/>
</providers>
</membership>
<authentication mode="Forms"/>
<customErrors mode="On" defaultRedirect="~/Errors/Error500.aspx">
<error statusCode="404" redirect="~/Errors/Error404.aspx" />
<error statusCode="500" redirect="~/Errors/Error500.aspx" />
</customErrors>
 
<!--
The <customErrors> section enables configuration
of what to do if/when an unhandled error occurs
during the execution of a request. Specifically,
it enables developers to configure html error pages
to be displayed in place of a error stack trace.
 
-->
<pages theme="Monochrome">
<controls>
<add tagPrefix="Wrox" tagName="Banner" src="~/Controls/Banner.ascx"/>
<add tagPrefix="asp" namespace="System.Web.UI" assembly="System.Web.Extensions, Version=3.5.0.0, Culture=neutral, PublicKeyToken=31BF3856AD364E35"/>
<add tagPrefix="asp" namespace="System.Web.UI.WebControls" assembly="System.Web.Extensions, Version=3.5.0.0, Culture=neutral, PublicKeyToken=31BF3856AD364E35"/>
</controls>
</pages>
<httpHandlers>
<remove verb="*" path="*.asmx"/>
<add verb="*" path="*.asmx" validate="false" type="System.Web.Script.Services.ScriptHandlerFactory, System.Web.Extensions, Version=3.5.0.0, Culture=neutral, PublicKeyToken=31BF3856AD364E35"/>
<add verb="*" path="*_AppService.axd" validate="false" type="System.Web.Script.Services.ScriptHandlerFactory, System.Web.Extensions, Version=3.5.0.0, Culture=neutral, PublicKeyToken=31BF3856AD364E35"/>
<add verb="GET,HEAD" path="ScriptResource.axd" type="System.Web.Handlers.ScriptResourceHandler, System.Web.Extensions, Version=3.5.0.0, Culture=neutral, PublicKeyToken=31BF3856AD364E35" validate="false"/>
</httpHandlers>
<httpModules>
<add name="ScriptModule" type="System.Web.Handlers.ScriptModule, System.Web.Extensions, Version=3.5.0.0, Culture=neutral, PublicKeyToken=31BF3856AD364E35"/>
</httpModules>
</system.web>
<system.codedom>
<compilers>
<compiler language="c#;cs;csharp" extension=".cs" warningLevel="4" type="Microsoft.CSharp.CSharpCodeProvider, System, Version=2.0.0.0, Culture=neutral, PublicKeyToken=b77a5c561934e089">
<providerOption name="CompilerVersion" value="v3.5"/>
<providerOption name="WarnAsError" value="false"/>
</compiler>
<compiler language="vb;vbs;visualbasic;vbscript" extension=".vb" warningLevel="4" type="Microsoft.VisualBasic.VBCodeProvider, System, Version=2.0.0.0, Culture=neutral, PublicKeyToken=b77a5c561934e089">
<providerOption name="CompilerVersion" value="v3.5"/>
<providerOption name="OptionInfer" value="true"/>
<providerOption name="WarnAsError" value="false"/>
</compiler>
</compilers>
</system.codedom>
<!--
The system.webServer section is required for running ASP.NET AJAX under Internet
Information Services 7.0. It is not necessary for previous version of IIS.
-->
<system.webServer>
<validation validateIntegratedModeConfiguration="false"/>
<modules>
<remove name="ScriptModule"/>
<add name="ScriptModule" preCondition="managedHandler" type="System.Web.Handlers.ScriptModule, System.Web.Extensions, Version=3.5.0.0, Culture=neutral, PublicKeyToken=31BF3856AD364E35"/>
</modules>
<handlers>
<remove name="WebServiceHandlerFactory-Integrated"/>
<remove name="ScriptHandlerFactory"/>
<remove name="ScriptHandlerFactoryAppServices"/>
<remove name="ScriptResource"/>
<add name="ScriptHandlerFactory" verb="*" path="*.asmx" preCondition="integratedMode" type="System.Web.Script.Services.ScriptHandlerFactory, System.Web.Extensions, Version=3.5.0.0, Culture=neutral, PublicKeyToken=31BF3856AD364E35"/>
<add name="ScriptHandlerFactoryAppServices" verb="*" path="*_AppService.axd" preCondition="integratedMode" type="System.Web.Script.Services.ScriptHandlerFactory, System.Web.Extensions, Version=3.5.0.0, Culture=neutral, PublicKeyToken=31BF3856AD364E35"/>
<add name="ScriptResource" preCondition="integratedMode" verb="GET,HEAD" path="ScriptResource.axd" type="System.Web.Handlers.ScriptResourceHandler, System.Web.Extensions, Version=3.5.0.0, Culture=neutral, PublicKeyToken=31BF3856AD364E35"/>
</handlers>
</system.webServer>
<runtime>
<assemblyBinding xmlns="urn:schemas-microsoft-com:asm.v1">
<dependentAssembly>
<assemblyIdentity name="System.Web.Extensions" publicKeyToken="31bf3856ad364e35"/>
<bindingRedirect oldVersion="1.0.0.0-1.1.0.0" newVersion="3.5.0.0"/>
</dependentAssembly>
<dependentAssembly>
<assemblyIdentity name="System.Web.Extensions.Design" publicKeyToken="31bf3856ad364e35"/>
<bindingRedirect oldVersion="1.0.0.0-1.1.0.0" newVersion="3.5.0.0"/>
</dependentAssembly>
</assemblyBinding>
</runtime>
<system.net>
<mailSettings>
<smtp deliveryMethod="Network" from="Your Name &lt;stemcell74@gmail.com&gt;">
<network host="smtp.gmail.com" port="587" userName="stemcell74" password="mypassword"/>
</smtp>
</mailSettings>
</system.net>
<location path="Management">
<system.web>
<authorization>
<allow roles="Managers"/>
<deny users="*"/>
</authorization>
</system.web>
</location>
<location path="MyProfile.aspx">
<system.web>
<authorization>
 
<deny users="?"/>
</authorization>
</system.web>
</location>
<location path="ManagePhotoAlbum.aspx">
<system.web>
<authorization>
<deny users="?"/>
</authorization>
</system.web>
</location>
<location path="NewPhotoAlbum.aspx">
<system.web>
<authorization>
<deny users="?"/>
</authorization>
</system.web>
</location>
</configuration>

And my Glbal.asax file looks like this

Code:

<%@ Application Language="C#" %>
<%@ Import Namespace="System.Net.Mail" %>
<script runat="server">
void Application_Start(object sender, EventArgs e)
{
// Code that runs on application startup
}
 
void Application_End(object sender, EventArgs e)
{
// Code that runs on application shutdown
}
 
void Application_Error(object sender, EventArgs e)
{
if (HttpContext.Current.Server.GetLastError() != null)
{
Exception myException = HttpContext.Current.Server.GetLastError().GetBaseException();
string mailSubject = "Error in page " + Request.Url.ToString();
string message = string.Empty;
message += "<strong>Message</strong><br />" + myException.StackTrace + "<br />";
message += "<strong>Query String</strong><br />" + Request.QueryString.ToString() +
"<br />";
SmtpClient mySmtpClient = new SmtpClient();
MailMessage myMessage = new MailMessage("stemcell74@gmail.com",
"stemcell74@gmail.com", mailSubject, message);
myMessage.IsBodyHtml = true;
mySmtpClient.Send(myMessage);
}
}
void Session_Start(object sender, EventArgs e)
{
// Code that runs when a new session is started
}
void Session_End(object sender, EventArgs e)
{
// Code that runs when a session ends.
// Note: The Session_End event is raised only when the sessionstate mode
// is set to InProc in the Web.config file. If session mode is set to StateServer
// or SQLServer, the event is not raised.
}
 
</script>

All the other smtp examples from the book now work.

The internet connection is fine so I am at a loss as to what could be the problem.

Any help would be most apprecaited

Cheers

Tomche

ps Text formatting removed

Imar August 17th, 2009 02:28 AM

Hi Tomche,

Isn't this the exact same problem as with the other mail examples? You're not setting the EnableSsl property to true on the SmtpClient while your Gmail mail server requires that property to be set....

Imar

tomche August 17th, 2009 08:33 AM

Thanks Imar you are a legend.

I changed the code to the following

message += "<strong>Query String</strong><br />" + Request.QueryString.ToString() + "<br />";

SmtpClient mySmtpClient = newSmtpClient();
MailMessage myMessage = newMailMessage("stemcell74@gmail.com",
"stemcell74@gmail.com", mailSubject, message);
mySmtpClient.Port = 587;
mySmtpClient.Credentials =
new System.Net.NetworkCredential("stemcell74@gmail.com", "mypassword");
mySmtpClient.EnableSsl =
true;
myMessage.IsBodyHtml =
true;
mySmtpClient.Send(myMessage);
}
}
void Session_Start(object sender, EventArgs e)


Cheeers

tomche

Imar August 17th, 2009 08:57 AM

You're welcome...

(Still having problems with the Formatting toolbar?? ;-) )


Imar


All times are GMT -4. The time now is 04:11 AM.

Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 2013 John Wiley & Sons, Inc.